Osteoporoza

Informacije o osteoporozi in kognitivne vaje za ohranjanje ravnotežja

Pogostost osteoporoze

Pogostost bolezni narašča s starostjo. Po podatkih za Slovenijo ima bolezen nad 50. letom 27,5 % žensk in moških, nad 60. letom 14,6 %, nad 65. letom pa 40,6 % žensk ter 16,7 % moških. Skoraj vsaka druga ženska in vsak peti moški po 50. letu si bo do konca življenja zlomil/a kost zaradi neprepoznane in nezdravljene osteoporoze.

KAKO SI LAHKO POMAGATE SAMI?

Uživanje uravnotežene prehrane, obogatene s kalcijem in vitaminom D. Odličen vir kalcija so manj mastno mleko in mlečni izdelki. V kolikor pa ne zaužijete zadosti kalcija s hrano, je potrebno kalcij nadomeščati v obliki tablet.

 Za ohranjanje zdravih kosti; pa tudi pri zdravljenju osteoporoze je pomemben vitamin D, saj kalcij lahko prehaja iz črevesja v kri in kosti le z njegovo pomočjo. Tudi druge sestavine v hrani npr. kalij, vitamin C in K ter magnezij ugodno vplivajo na kosti. Z redno telesno dejavnostjo se ukvarjajte vsak dan ali pa vsaj od tri- do štirikrat na teden po 30 minut, kar lahko razdelite tudi na krajšo, desetminutno vadbo. 

ALI JO LAHKO PREPREČITE?

Tveganje za razvoj osteoporoze lahko zmanjšamo z več ukrepi: uravnotežena prehrana z dovolj kalcija in vitamina D, redna telesna dejavnost, omejevanje škodljivih razvad (kajenje, tvegano ali škodljivo pitje alkohola), pravočasno odkrivanje osteopenije in preventivno jemanje določenih zdravil v primeru uporabe zdravil, ki povečujejo tveganje za osteoporozo (predvsem glukokortikoidi).

u

Povzročitelji / dejavniki tveganja za natanek bolezni

  • spol: pri ženskah je možnost razvoja osteoporoze večja kot pri moških.
  • starost: starejši kot ste, večje je tveganje za osteoporozo.
  • telesna teža: če tehtate manj kot 60 kg in imate drobne kosti, je tveganje za razvoj osteoporoze večje,
  • dedna zasnova: če je vaš bližnji sorodnik imel osteoporozo, je tveganje, da tudi vi zbolite za to boleznijo, bistveno večje.
  • zgodnja menopavza pred 45. letom
  • prehrana: premajhen vnos s hrano kalcija in vitamina D je za kosti škodljiva.
  • telesna vadba: če ste telesno nedejavni ali daljši čas vezani na posteljo, je tveganje za razvoj osteoporoze veliko,
  • razvade: kajenje in pretirano uživanje alkoholnih pijač nažirata kosti.

    Tudi zdravila so pogost, pomemben in včasih spregledan dejavnik tveganja pri razvoju osteoporoze.
s

Kako se osteoporoza kaže?

Osteoporozni  zlom  se pogosto pojavi v predelu vretenc prsno-ledvene hrbtenice, v kolku ali v zapestju. Najpogostejši so zlomi vretenc, ki se pojavljajo že ob delovanju majhne sile, kot je padec s stojne višine ali dvig težjega bremena.

KAKO POTEKA ZDRAVLJENJE?

Bistvo zdravljenja, je preprečevanje zlomov.

Zdrav življenjski slog: opustitev kajenja, vzdrževanje primerne telesne teže, omejitev pitja alkohola, ustrezna telesna dejavnost, uravnotežena prehrana z dovolj kalcija in vitamina D ter preprečevanje padcev.

Zelo koristna je vključitev bolnika v društvo bolnikov z osteoporozo.

Zdravljenje z zdravili.

Osnovno zdravljenje pa v vseh primerih vključuje kalcij in vitamin D.

KAKO BOLEZEN POTEKA?

Osteoporozni zlom se lahko kaže kot stalna in nepojasnjena bolečina v hrbtenici, znižanje telesne višine ter deformacije hrbtenice in to močno zmanjšuje kakovost življenja bolnika. Zlomi lahko vodijo do trajne nepomičnosti ali celo smrti bolnika. Če bolezen prepoznamo pravočasno, še pred pojavom prvega zloma, lahko tveganje zelo zmanjšamo.