Inkontinenca

Informacije o urinski inkontinenci

Kaj je urinska inkontinenca?

Urinska inkontinenca (UI) je navajanje kakršnegakoli nehotenega uhajanja seča. Je 2x pogostejše pri ženskah kot pri moških. Prevalenca: 20 do 30% pri mlajših odraslih ženskah, 30 do 40% v srednjih letih, 30 do 50% pri starostnicah.

Vrste inkontinenc

  • stresna UI: nehoteno uhajanje urina, kadar urin uhaja med kašljanjem, kihanjem, smejanjem, ob naporu,.. Vzrok je šibkost mišic medeničnega dna (MMD);
  • urgentna UI: nehoteno uhajanje urina, kadar uhaja urin na poti do stranišča, ob poslušanju iztekajoče vode, ob delu z mrzlo vodo, itd. Vzrok je prekomerno krčenje mehurja;
  • mešana.

Medenice je sestavljena iz sklepov, ki jo obdajajo spredaj, zadaj in ob straneh ter številnih mišicah in vezi, ki zagotavljajo stabilnost medenice in držijo njene organe v pravilnem položaju. Na dnu trebušno medenične votline ležijo mišice medeničnega dna (MMD), ki podpirajo organe in omogočajo odpiranje/zapiranje sečnice, nožnice in analne odprtine (zadržujejo urin in blato).  Če so te mišice oslabljene in ne nudijo zadostne podpore, lahko nastopijo težave (spremenjen položaj organov ali zdrs le teh, UI). Da bi to pravočasno preprečili je pomembno krepiti MMD in globoko trebušno mišico.

N

A

Čvrste MMD, organi so v normalnem položaju.

Q

B

Šibke (oslabljene) MMD, zdrs organov nižje od normale.

Globoka trebušna mišica (m. transversus abd.) je najglobja mišica trebušnega predela, deluje kot ‘steznik’ in ščiti hrbtenico, krepitev le-te skupaj z MMD pa pripelje do boljše stabilizacije medenice.

Vaje

Vaje za krepitev MMD (poznane kot Keglove vaje): namestite se v udoben položaj. Predstavljajte si da istočasno želite preprečiti uhajanje vetrov, urina. Občutek je, kot bi hoteli »stisniti in dvigniti«, zapreti in potegniti navzgor območje okoli zadnjika, nožnice (pri ženskah, prostate pri moških) in sečnice. To je stisk MMD. Stisk zadržimo kolikor močno lahko, do 10 sekund, sprostimo in počivamo. Ponovimo 10x zaporedoma, na koncu vsakega maksimalnega stiska naredimo še hitre (do 10x) zaporedne stiske na samem vrhu moči MMD. Na ta način učimo mišice hitremu vklapljanju, ko to rabimo (kašelj, kihanje, smeh, telovadba..). Izvajamo 4-6x/dan, 3-4x na teden, vsaj 5 mesecev. 

Vaje za krepitev globoke trebušne mišice: Namestite se v udoben položaj, leže na hrbtu s pokrčenimi nogami,  pri čemer je ledvena krivina v nevtralnem položaju. Vdihnemo in z rahlim izdihom povlečemo popek nežno in počasi proti hrbtenici. Zadržimo 10 sekund, poskusimo normalno dihati. 

Trening sečnega mehurja

S treningom sečnega mehurja lahko bistveno zmanjšate občutek tiščanja na vodo. Pogosto se zgodi da zaradi strahu, da pri polnem mehurju ne boste mogli zadržati uhajanja urina, greste »za vsak slučaj« na stranišče prej in bolj pogosto. Posledično se mehur razvadi in s časoma imate občutek, da vas na vodo tišči ves čas. Pomembno je, da se tega odvadite.

Za prevzgojo sečnega mehurja si naredite urnik obiskov stranišča. Tako možgani dobijo nadzor nad praznjenjem sečnega mehurja. Postopoma podaljšujte čas med enim in drugim uriniranjem. Če ste morali prej na stranišče vsako uro, poskusite podaljšati ta čas na uro in 15 minut. Kolikor je mogoče, se držite urnika za uriniranje, ki ste si ga zastavili. Ko vam zadrževanje urina za dodatnih 15 minut ne bo več povzročalo težav, podaljšajte čas še za dodatnih 15 minut. Poskušajte doseči razmak treh ur med posameznimi uriniranji. S tem trenirate vaš mehur, da bo sposoben zadržati večjo količino urina.

Če med intervali začutite nenadno hudo potrebo po uriniranju, ga poskušajte odložiti z naslednjimi ukrepi:

  • prekinite z delom, ki ga trenutno opravljate. Sedite ali stojte na mestu. Če se ne premikate, boste urin lažje zadržali. Lahko stopite na prste ali se usedete na stol tako, da so stegna v celoti na stolu.
  • večkrat hitro in močno stisnite medenične mišice, ne da bi jih vmes popolnoma sprostili.
  • z roko pritiskajte na presredek ali se usedite preko v svitek zvite brisače.
  • večkrat globoko vdihnite in sprostite telo.
  • počakajte, dokler huda potreba po praznjenju mehurja ne mine (10 do 20 sekund).
  • pojdite do stranišča, ne da bi pri tem preveč hiteli. Medtem ko hodite, še vedno stiskajte mišice medeničnega dna in naj vas pri tem ne grabi panika.

Inkontinenčni pripomočki

Zavarovana oseba, ki je pri zdravljenju bolezenske inkontinence upravičena do predlog, hlačnih predlog (plenic), podlog za enkratno uporabo, ima pravico do skupaj največ 90 kosov na mesec, glede na kriterije predpisovanja medicinskih pripomočkov za srednjo, težko in zelo težko inkontinenco. V primeru uporabe vpojnih in nepropustnih hlačk za lahko inkontinenco po kriterijih za predpisovanje medicinskih pripomočkov, ima zavarovana oseba pravico do največ 7 kosov za 6 mesecev. Naročilnico izda osebni zdravnik.